1. DETALII ORGANIZATORICE
1.1. Festivalul Romania’s Dance Cup, Ediția V 2024 – București, oferă şansa tuturor dansatorilor din România de a se face remarcaţi la nivel naţional, punând accent pe creativitate, originalitatea ideilor, dezvoltarea şi evidenţierea talentelor.
1.2. Festivalul se desfășoară pe durata unei singure zile, respectiv 09 Iunie 2024.
1.3. Evenimentul va avea loc la Berăria H, din București. Pentru localizarea adresei pe Google Maps accesați următorul link:
https://goo.gl/maps/qU4uaLz72r4TC1Xi8
1.4. Data limită de înscriere pentru această ediție va fi până sâmbătă, 01 iunie 2024, ora 24:00.
2. PARTICIPANȚI
2.1. Festivalul este destinat tuturor dansatorilor, şcolilor de dans din țară, unităților de învățământ, palatelor sau cluburilor copiilor din țară, asociațiilor sau fundațiilor culturale pentru tineret, cluburilor sportive de dans, formațiilor și ansamblurilor de dansatori amatori, trupelor de dans din țară.
2.2. Sunt permise multiple intrări ale unui participant în diferite categorii sau discipline (participantul care se înscrie la categoria duo/trio/quartet se poate înscrie şi la alte categorii de dans în cadrul aceleaşi discipline).
2.3. Toţi participanţii înscrişi care primesc mesajul de validare a înscrierii, vor avea dreptul de a participa la festival. Validarea înscrierii poate fi verificată oricând, accesând website-ul festivalului Romania’s Dance Cup: www.romanisdancecup.com.
2.4. Organizatorul își rezervă dreptul de a verifica vârsta participanţilor. De asemenea, își rezervă dreptul de a verifica dacă numărul participanţilor aflaţi pe scenă în timpul momentului artistic este egal cu numărul participanţilor înscrişi în prealabil.
3. SECȚIUNI DE DANS
3.1. Tipurile de secțiuni de dans pentru care se pot face înscrieri:
- Balet
- Dans Contemporan
- Lyrical
- Jazz
- Dans de Caracter
- Folclor National
- Folclor International
- AcroDance
- Gimnastica
- Open dance
- Majorete
- Dans Modern
- Latino show
- Etno stilizat
- Dansuri Caraibiene
- Thematic Dance
- Show Dance
- Mtv commercial
- Hip Hop
- Street Dance
3.2. Descrierea disiplinelor:
- Balet – Tehnici de balet clasic dansat în papuci flexibili sau poante. Se pot dansa coregrafii clasice, originale, precum și secvențe. Se va juriza în special tehnica, dar și emoția transmisă. Balerinele sub 11 ani NU vor folosi poantele. Este permisă folosirea poantelor numai pentru copiii cu vârste de peste 11 ani.
- Dans contemporan – Prezența stilurilor de dans Graham, Limon, Horton, Cunningham sau Chladek este obligatorie a fi incluse în dansul prezentat. Sunt permise mișcări contemporane și neo-clasice.
- Lyrical – Dansul Liric este o combinație între dansul de balet și jazz modern. Mișcările sunt adaptate melodiei. Se punctează interpretarea muzicii și transmiterea emoțiilor melodiei. Mișcările unui dansator liric încearcă să arate sensul muzicii. In proportie de 75% versurile trebuie exprimate comform piesei. Într-un moment solo, pot fi incluse maxim 3 ACROBATII, iar la un moment de grup pot fi incluse cel mult 6 ACROBATII.
- Jazz – Este premis Jazz-ul clasic, Brodway, Latin sau Liric. Sunt foarte importante mişcările de izolare (policentrice) paralelism, contracții, colapsuri,coordonare, impulsuri și dansabilitate la diferite niveluri. Sunt permise atat piruete de baza (de exemplu: pique-uri), cat si piruete intalnite in balet; Salturile pot fi mici, dar sunt permise si sariturile mari (de ex: jete-uri mari, sărituri rotative); Contractiile – liniile corporale și mobilitatea trunchiului sunt definitoare precum si exagerarea miscarilor; Trecerile si plimbarile specifice sunt definitoare stilului; Dansatorii au voie să interpreteze elemente acrobatice. Nu mai mult de 3 acrobatii intr-un moment solo si nu mai mult de 6 acrobatii intr-un moment de grup.
- Dans de Caracter – Mișcările fac parte din repertoriul baletului clasic inspirate din dansurile tradiționale ale popoarelor europene și nu numai. Printre adaptările populare de dans ale baletului se numără și cele din Ungaria, Rusia, Polonia, Italia, Spania: csárdás, mazurka, tarantella, flamenco, etc.
- Folclor National – Se punctează respectarea temei cu mișcările specifice dansului național, costumele și atitudinea.
- Folclor International – Se punctează respectarea temei cu mișcările specifice dansului internațional, costumele și atitudinea.
- Acro Dance – Acrobațiile (nelimitate) și elementele de gimnastică trebuie să fie prezente obligatoriu și pot fi combinate cu diferite stiluri de dans astfel încât rezultatul să fie unul spectaculos.
- Gimnastica – Predomina elementele de gimnastica, sunt premise maxim 3 acrobatii. Participantul/participantii trebuie să efectueze o rutină cu mișcări intense și folosind diferite elemente de dificultate. În acțiunile sale, el/ei trebuie să demonstreze forță, flexibilitate și fluență.
- Majorete – Sunt prezente pampoanele ca accesorii. Sunt de asemenea permise acrobatiile, indiferent de numarul acestora. Sincronizarea si efectul elementelor ce pun in evidenta pampoanele sunt obligatorii.
- Dans modern – Se acceptă toate tehnicile de dans, bazându-se în special pe crearea unui show cu impact major asupra publicului. Aceasta categorie cuprinde secțiunea Open, dar se adaugă un plus de show momentului prezentat. Este un stil de dans mai relaxant, mai liber, in care coregraful foloseste emotiile si starile de spirit pentru a-si proiecta proprii pasi, spre deosebire de codul de pasi structurat al baletului. Caracteristici si miscari: intreaga coregrafie trebuie sa fie formata din tehnici moderne de dans si tendinte actuale; sa corespunda incadrarii conform varstei si abilitatilor de miscare ale dansatorilor; pot fi incorporate si alte stiluri precum Break Dance, Hip-Hop, Disco, etc, dar nu trebuie niciodata sa predomine in dansul modern; principalul punct de evaluare va fi nivelul miscarilor, precum si tema si povestea coregrafiei; povestea poate exista atat timp cat nu se pune accent pe ea, este vorba in primul rand de imagini, stari de spirit; Miscarile acrobatice sunt permise si trebuie folosite pentru a fi imbunatatita coregrafia. Elementele de gimnastica legate (miscari multiple de gimnastica, calatorind de la colt la colt) sunt interzise, nu trebuie confundat cu dansul acrobatic.
- Latino Show – Sunt premise toate stilurile latino precum Merengue, Tango, Jive , Mambo, Samba, Rumba(pentru grupuri si formatii) etc.
- Etno Stilizat – Transfigurarea într-o manieră proprie cu elemente specifice dansurilor naționale prin tehnici mixte. Sunt permise elemente din gimnastica, inclusiv acrobatiile.
- Open – Toate tehnicile, dansurile și spectacolele care nu se regăsesc în celelalte discipline prezentate, ce combină diferite stiluri de dans. Elementele de acrobatică precum Flic sau Danilova înainte pot face parte din dans, dar nu se puncteaza în plus.
- Thematic dance – Punerea în scenă a unei povești / teme. Este obligatoriu prezența decorurilor și accesoriilor. Sunt permise cântări LIVE, precum și orice stil / tehnică de dans.
- MTV Commercial – Aceasta categorie conține dansuri inspirate din videoclipurile MTV ce pot conține diferite stiluri de dans, show-uri și grupuri populare de cântăreți. Se punctează și prezentarea, exprimarea, prezența scenică, dar și tehnica.
- Hip-Hop – Dansul Hip-Hop se mai numeste si “Urban Social Dance” fiind practic un dans care s-a nascut la party-uri. Primul coregraf de hip-hop, Buddha Stretch, a restrans toate dansurile care se faceau la acea vreme la party-uri (the wop, the smurf, happy feet etc.) sub termenul generic hip-hop. De ce? Pentru ca toate se faceau pe muzica hip-hop. De atunci fiecare pas nou aparut datorita unei piese hip-hop (ton-whop, the monastery, walk it out etc ), a fost inclus in acest stil. Primii pasi aparuti, cum au fost the smurf si the wop, erau explicati in piesele pe care erau si dansati. Ce separa hip-hop-ul ca stil de celelalte dansuri este caracterul sau improvizational, iar dansatorii de hip-hop concureaza des in battleuri organizate sau competitii informale. Tehnica de baza de hip-hop include: bounce, lean, rocking. Hip-hop-ul ca stil de dans este impartit in trei categorii, astfel avem miscari de old school, pasi de new school si de new style.
- Street Dance – Aceasta categorie conține un stil cu un repertoriu de mișcări acrobatice și ocazional aeriene, inclusiv ture și backspins care sfidează gravitatea. Sunt mai multe stiluri de dans, ce au evoluat în spații publice precum pe stradă, în curtea școlilor și în cluburi. De cele mai multe ori sunt improvizații, ce au un caracter social și încurajează interacțiunea cu publicul dar și cu alți dansatori. Se punctează și prezentarea, exprimarea, prezența scenică, dar și dacă mișcările caracteristice de street dance sunt îmbinate cu alte forme mai tradiționale de dans. Stiluri specifice: Hip-Hop Freestyle, Locking, Vogue, House Dance.
- Dansuri Caraibiene – Stil de dans cu un ritm alert, jucăuș, exotic și vesel. Este un stil de viață în Caraibe, iar stilurile de dans au o influență africană, dar și europeană. Stilurile specifice din Caraibe: salsa, bachata și kizomba.
- Nivel de pregătire dansatori:
- INCEPATORI – copiii ce practică dansul de mai puțin de 2 ani de zile şi au 2 antrenamente / săptămână;
- AVANSATI – copiii ce practică dansul de peste 2 ani de zile şi au între 2 și 4 antrenamente / săptămână;
- PROFESIONIȘTI – copiii ce practică dansul de peste 3 ani de zile şi au mai mult de 4 antrenamente / săptămână
- Hobby (balet) – copiii ce practică baletul de mai mult de 2 ani de zile şi au 1-2 antrenamente / săptămână;
- Performanta (balet) – copiii ce practică dansul de peste 2 ani de zile şi au mai mult de 2 antrenamente / săptămână;
4. SISTEMUL DE JURIZARE
4.1. Dansul este evaluat pe baza caracteristicilor disciplinei particulare în care este încadrat. Pentru a asigura o notare corectă şi imparţială, juriul format şi calificat va judeca dansurile pe baza unor criterii specifice, după cum urmează:
TEHNICĂ (notare de la 1 la 10) – capacitatea de execuție a mișcărilor specifice genului, în parametrii superiori de precizie, mobilitate, coordonare, viteză.
IMPRESIE ARTISTICĂ (notare de la 1 la 10) – muzicalitate, complexitatea coregrafiei, claritatea, gradul de ocupare al spațiului, numărul de schimbări de formații, costumație, spectaculozitate.
CARACTERUL DANSULUI (notare de la 1 la 10) – identificarea pașilor, mișcărilor și combinațiilor de mișcări specifice stilului de dans, executate pe muzică specifică.
4.2. Juriul este format din 3 până la 5 membri per dans.
4.3. Membrii juriului acordă note de la 1 la 10 pentru fiecare criteriu de jurizare.
4.4. Decizia unui membru al juriului este definitivă şi nu poate fi modificată de către nimeni, cu excepţia cazului de erori evidente care vor fi discutate şi corectate ulterior.
4.5. Deciziile juriului trebuiesc respectate, având în vedere competenţa lor şi munca depusă care necesită o atenţie sporită pe tot parcursul celor 2 zile de festival. Niciun dansator sau oricare alt participant nu poate perturba membrii juriului în timpul jurizării. Orice lipsă de respect faţă de un membru al juriului va fi penalizată de către organizatorul festivalului prin excluderea din Festival.
5. GRUPE DE VÂRSTĂ
5.1. Jurizarea pentru fiecare secțiune de dans se va face diferit în funcție de grupele de vârstă și implicit vor fi clasamente diferite pe fiecare categorie de vârstă în parte astfel:
- MINI (4 – 6 ani)
- KIDS (7 – 9 ani)
- JUNIOR (10 – 12 ani)
- JUNIOR MAX (13 – 15 ani)
- SENIOR (peste 16 ani)
- SENIOR MAX (peste 35 ani)
5.2. Data de referinţă pentru calculul vârstei eligibile pentru participare va fi 1 ianuarie 2022.
5.3. Pentru dansurile cu mai mult de un dansator, vârsta se stabilește sub formă de medie generală.
5.4. Pentru a obtine varsta medie a dansatorilor, se va face media aritmetica: se aduna varstele tuturor dansatorilor, apoi se imparte la numarul total de dansatori. În cazul în care rezultatul vârstei medii se termina în 0,5 sau mai mare, se va rotunji până la următorul număr întreg (ex. 6,5 la 7 ).
6. COMPONENȚE
Momentele de dans pot fi constituite dintr-un singur dansator sau mai mulţi dansatori, după cum urmează:
- SOLO (1 dansator)
- DUO/TRIO/QUARTET (2, 3 sau 4 dansatori)
- GRUP (între 5 și 9 dansatori)
- FORMAȚIE (între 10 și 30 de dansatori)
7. LIMITE DE TIMP Fiecare componenţa de dans va avea o limită de timp pre-stabilită, după cum urmează:
- SOLO (01:00 – 02:00 minute)
- DUO/TRIO/QUARTET (01:30 – 03:00 minute)
- GRUP (02:00 – 03:30 minute)
- FORMAȚIE (03:00 – 04:30 minute)
8. TAXA DE PARTICIPARE
8.1.Taxa de participare se plătește în funcție de momentele de dans la care participă dansatorii astfel:
- Solo: 170 lei pentru fiecare dansator/dans
- Duo/Trio/Quartet: 120 lei pentru fiecare dansator/dans
- Grup/Formație: 90 lei pentru fiecare dansator/dans
8.2. Dacă un dansator participă la mai multe momente de dans pe parcursul Festivalului, acesta va plăti taxa de participare pentru fiecare dans conform categoriei fiecarui moment de dans în parte.
9. ÎNSCRIERE
9.1. Înscrierea se va face exclusiv on-line, prin intermediul platformei de înscriere pusă la dispoziție de organizator pe website-ul festivalului Romania’s Dance Cup: www.romanisdancecup.com, completând formularul de înscriere în întregime, toate secțiunile fiind obligatorii.
9.2. Înscrierea se va face de către instructor sau reprezentantul clubului/studioului/școlii de dans, pentru fiecare moment în parte, respectând categoriile de vârstă și disciplinele de dans corespunzătoare.
9.3. După înscriere, participanții vor primi prin e-mail o confirmare a înscrierii cât și factura reprezentând valoarea taxei de participare în funcție de numărul de participări.
9.4. Plata taxei de participare se va efectua in contul IBAN al organizatorului: RO46BTRLRONCRT0577253201, acesta fiind specificat și pe facturile emise, împreună cu toate coordonatele pentru plată.
9.5. Validarea înscrierii se va face numai după achitarea taxei de participare.
9.6. După validare, înscrierea va putea fi vizualizată pe website-ul festivalului Romania’s Dance Cup: www.romanisdancecup.com.
9.7. Festivalul are o dată limită de înscriere, un număr limitat de dansatori şi dansuri permise în festival. Din momentul în care se va atinge limita maximă de înscrieri, nu vor mai fi acceptate alte înscrieri ulterioare.
9.8. În cazul în care, din varii motive, un participant sau o echipă înscrisă îşi anulează participarea la festival, aceştia nu vor beneficia de rambursarea taxei de înscriere.
10. MUZICA
10.1. Muzica va fi încărcată prin intermediul platformei de înscriere pusă la dispoziție de organizator pe website-ul festivalului Romania’s Dance Cup: www.romanisdancecup.com în format MP3 de maxim 10 Mb. Aceasta va trebui să conţină o singură piesă (piesa pe care se dansează) pentru fiecare participant/formație în parte și să fie încărcată respectând modelul denumirii:
Tip dans (balet/dans modern/open/etc) – Hobby/Profesioniști/Avansați/începători – Solo/Duo/Trio/Quartet/Grup/Formatie – Categorie Varsta – Nume Prenume dansator/grup/formatie – Denumire moment – Nume școală dans.
Exemplu: Dans Modern – Incepatori – KIDS – Grup – Baby Dolls – Open – Honey Dance Studio
10.2. În cazul în care muzica nu poate fi încarcata la momentul înscrerii, aceasta va fi trimisă ulterior pe adresa de e-mail office@romaniasdancecup.com cu cel târziu 72 de ore înaintea începerii festivalului.
10.3. Fiecare şcoală, club, asociaţie sau fundaţie sportivă este direct responsabilă privind drepturile de autor pentru muzica selectată și transmisă. Sunt interzise versurile ofensatoare, rasiste şi/sau care conţin limbaj sexual explicit. Nerespectarea acestor reguli duce la excluderea din Festival.
11. REGULI GENERALE
11.1. Prin înscrierea la festivalul Romania’s Dance Cup, Ediția V 2024 – București, participanţii acceptă regulile și regulamentul Romania’s Dance Cup, Ediția V 2024 – București.
11.2. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a verifica vârsta dansatorilor, fie înainte, fie după prestaţia acestora. Dansatorii trebuie să fie în măsură să îşi dovedească vârsta.
11.3. Un reprezentant al fiecărei şcoli, club, asociaţie sau fundaţie sportivă trebuie să fie prezent în spatele scenei cu cel puţin 6 momente artistice înaintea intrării pe scena.
11.4. Organizatorul nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele accidente survenite în timpul festivalului. Această responsabilitate va fi asumată de către antrenor sau direct de participant. Se recomandă ca fiecare participant să deţină o asigurare medicală.
11.5. Comportamentul nesportiv şi perturbator în timpul evenimentului atrage excluderea participantului şi în anumite cazuri, şcoala, clubul, asociaţia sau fundaţia sportivă din cadrul festivalului.
11.6. Profesorii, antrenorii, însoţitorii, precum şi spectatorii, pot fi excluși din festival în cazul în care comportamentul acestora este considerat necorespunzător.
11.7. Coregrafiile originale sunt permise la toate disciplinele. Creativitatea, originalitatea ideilor şi a mișcărilor, precum şi efectele surpriză, sunt elemente importante în toate secţiunile de dans. De asemenea, coregrafiile trebuie să fie adaptate abilităţilor şi vârstei dansatorilor.
11.8. Costumele vor respecta un anumit cod etic, evitându-se astfel ţinutele indecente sau ofensatoare.
11.9. Punctele individuale sunt acordate doar la categoria solo. Toate celelalte categorii, precum: duo/trio/quartet, grupuri şi formaţii, sunt jurizate la nivel de grup. Coregrafia dansatorilor duo/trio/quartet, grupuri şi formaţii trebuie să exprime relaţionarea dintre aceştia.
11.10. Acelaşi dansator poate concura pentru două şcoli, dar nu la aceeaşi disciplină sau categorie.
11.11. Directorii de şcoli/cluburi sunt invitaţi să participe la deschiderea oficială a festivalului şi la festivitatea de premiere.
12. LOCUL DE DESFĂȘURARE
12.1. Alimentele şi băuturile sunt interzise în zona scenei, în zonele aferente culiselor/vestiarelor şi în zonele aferente scaunelor din locaţia de desfăşurare a evenimentului. Alimentele şi băuturile sunt permise doar în zonele special amenajate.
12.2. Este necesară păstrarea curățeniei în toate zonele de acces, toalete și vestiare.
12.3. Este interzisă blocarea culoarelor, casei scărilor și ieșirilor de urgență.
12.4. Respectarea regulamentului de ordine interioară a instituției în cadrul careia se desfășoară festivalul, este obligatorie de către toți participanții.
13. PREMII
13.1. Toți participanții la Festivalul Romania’s Dance Cup, Ediția V 2024 – București, vor primi diplome de participare.
13.2. Cei mai buni dansatori vor primi în plus trofee (pentru grupuri/formații, duo/trio/quartet un singur trofeu/echipă) și medalii corespunzătoare nivelului de pregătire și locului obținut.
13.3. Premii în valoare totală de 10.000 lei
13.4. Multe alte premii: din partea partenerilor și sponsorilor Festivalului Romania’s Dance Cup, Ediția V 2024 – București.
14. Dispoziţii finale
14.1. Organizatorul nu se obligă să suporte cheltuielile de cazare, deplasarea şi masa participanţilor din cadrul festivalului.
14.2. Sunt interzise materialele de recuzită care aduc deservicii altor participanţi, (ex. ulei, puf, pudra de talc, etc).
14.3. Sunt interzise efectele speciale, cum ar fi: foc deschis sau foc de artificii.
14.4. Accesoriile sunt permise, atâta timp cât sunt aşezate rapid înaintea începerii coregrafiei şi scoase de pe scenă la sfârşitul numărului de către dansatori.
14.5. Organizatorul nu îşi asumă nici o responsabilitate pentru vătămările corporale sau pierderile de bunuri.
14.6. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula orice secțiune în cadrul căreia consideră că nu s-au înscris suficienți participanți pentru o desfășurare optimă a competiției și calitatea acesteia ar putea fi afectată.
14.7. Prin înscrierea la festival, participanţii (dansatorii, profesorii, antrenorii, coregrafii) îşi dau acordul ca organizatorul Festivalului Romania’s Dance Cup, Ediția V 2024 – București, să folosească orice conţinut media în care aceștia vor aparea (fotografii, clipuri video, etc). Participanţii nu vor avea dreptul să pretindă foloase materiale sau bani în schimbul conţinutului media în care aceştia apar.
14.8. Prin înscrierea la festival, participanţii (dansatorii, profesorii, antrenorii, coregrafii) acceptă prelucrarea și stocarea oricăror date cu caracter personal comunicate organizatorului Festivalului Romania’s Dance Cup, Ediția V 2024 – București, odată cu completarea formularului de înscriere, atât înaintea, cât și după încheierea acestui Festival, în baza Regulamentului 2016/679/UE aplicabil din data de 25 mai 2018.
14.9. Prin înscrierea la festival, participanţii (dansatorii, profesorii, antrenorii, coregrafii) acceptă ca organizatorul Festivalului Romania’s Dance Cup, Ediția V 2024 – București, să folosească adresele de e-mail completate pe formularele de înscriere pe platformă de mailing MailChimp.com în vederea transmiterii oricaror detalii referitoare la acest Festival sau viitor, cât și pentru transmiterea invitațiilor la evenimentele viitoare
14.10. Festivalul se va desfășura fizic cu prezență pe scenă respectând toate normele și regulile igienico-sanitare conform dispozițiilor legale în vigoare la data evenimentului. Purtarea măștii este obligatorie, organizatorul va pune la dispoziția participanților și a invitaților acestora dezinfectant.
14.11. Sala în care se va desfășura evenimentul va respecta regulile distanțării sociale conform prevederilor legale în vigoare. Va mai fi pusă la dispoziție încă o sală unde copiii se vor schimba și/sau antrena înainte de intrarea pe scena. Intrarea pe scenă și ieșirea se vor face pe culoare separate.
14.12. Parinților și invitaților copiilor participanți le este interzisă intrarea în încaperea unde copiii se schimbă/antrenează. Le va fi permis accesul numai antrenorilor/instructorilor de dans.
14.13. Vor fi amplasate monitoare in afara locației pentru difuzarea și urmărirea live a momentelor de pe scena.
14.14. Pe perioada desfășurării Festivalului Romania’s Dance Cup, accesul în Casa Tineretului și intrarea la Festival este GRATUITĂ pentru toți spectatorii și toți participanții.
14.15. Organizatorul acestui Festival este Școala de dans si gimnastica HONEY DANCE STUDIO, avand cadru juridic S.C. Family Building Concept S.R.L. cu sediul în București, Str. Foișorului, nr. 18, bl. F12C, sc. 2, et. 2, ap. 47, cam. 3, sector 3, înmatriculată la Registrul Comerțului sub nr. J40/17621/2018, având cod unic de înregistrare RO40282482.